Categorieën
Inzending

Jongeren verlangen naar een warme samenleving.

Vlaams erkende en gesubsidieerde jeugdwerkorganisaties moeten vanaf 2020 3% besparen op hun werkingsmiddelen. Als Jeugddienst Don Bosco vinden we dit alles bijzonder teleurstellend nieuws. In een wereld die steeds complexer en veeleisender wordt voor kinderen en jongeren, hebben zij – en dus ook de organisaties die zich voor hen inzetten – net nood aan extra investeringen om alle uitdagingen het hoofd te bieden. We appelleren de Minister van Jeugd daarom op zijn belofte in het regeerakkoord om werk te maken van een sterker jeugdwerk en een “uitbreiding van de capaciteit”. Alleen zo kunnen we werk maken van een wereld waarin elk kind en elke jongere recht heeft op jeugdwerk.

Jeugddienst Don Bosco begeleidt jaarlijks zo’n 2500 jongeren bij hun traject van animator tot instructor en bij hun inzet als vrijwilliger. Deze jongeren willen goed voorbereid zijn zodat ze als animator de kinderen op de speelpleinen een fijne vakantie kunnen bezorgen. Wij dagen hen tijdens een animatorcursus of een vorming uit om hun grenzen te verleggen en om verantwoordelijkheid op te nemen.

We worden elk jaar aangenaam verrast door het aantal jongeren dat gemotiveerd is om actief te zijn op de verschillende Don Bosco speelpleinen en vakantiewerkingen in Vlaanderen en in het buitenland. Op de speelpleinen en vakantiewerkingen konden deze zomer door hun inzet dagelijks zo’n 250 à 460 kinderen en tieners ravotten. Een 25-tal animatoren deed een internationale ervaring op in het jeugdwerk. “Je ervaart een andere cultuur van binnenuit en leert om minder snel te oordelen over een andere manier van leven.”Marie, vrijwilligersproject in Zambia. 

Don Bosco-animatoren zetten zich gratis en voor niets in. Op de meeste speelpleinwerkingen krijgen ze niets of slechts een kleine vergoeding, vrijwilligerswerk pur sangdus. Ze kiezen voor een dankjewel, groepsbinding, uitdaging en verantwoordelijkheid. Jongeren worden er geprikkeld om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, om te leren omgaan met diversiteit, creativiteit, leiderschap en nog zo veel meer. Ze geven er het beste van zichzelf en verwerven vaardigheden voor het leven. Dit primeert voor hen op de keuze voor een betaalde vakantiejob of betaald vrijwilligerswerk. In tegenstelling tot wat men misschien zou denken, ervaren de animatoren het vrijwilligerswerk niet als onbetaald werken. “’t is cliché, maar de ervaringen hier zijn onbetaalbaar.”Marie, speelplein Raccoon. “Het is de groepssfeer, die Don Boscomagie, die me laat blijven terugkomen.” Thomas, Don Bosco Oud-Heverlee. 

Deze waardevolle en unieke Don Boscosfeer op de speelpleinen en vakantiewerkingen is een krachtig antwoord op het individualisme van onze samenleving. Jeugddienst Don Bosco wil in de toekomst volop blijven inzetten op deze verbondenheid tussen jongeren en zo bijdragen aan een verdraagzame, inclusieve en solidaire maatschappij. Dit blijft alleen mogelijk als er voldoende werkingsmiddelen worden voorzien.

#VuurWerk #jeugddienstdonbosco #imago #dboh #akindo #demirkens #donboscohalle #heidevreugde #groenezone #kinderland #raccoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *